CVO Nieuws - oktober 2014

Themanummer CVOpen over puberbrein en onderwijs
Kennis van het puberbrein kan het onderwijs op CVO-scholen verbeteren. Docenten van CVO kunnen hun voordeel doen met inzichten die experts delen in het novembernummer van relatiemagazine CVOpen.

Het nummer bevat interviews met Yvonne van Sark (van jongerenmarketingbureau YoungWorks), Wouter Camps (HCO-onderwijsadviseur) en hoogleraar en jeugdonderzoeker Tom ter Bogt. Ook komen er docenten en ouders aan het woord over hun omgang met pubers.
Twee onderscheidingen voor scheidend CVO-bestuurder Littooij
Op donderdag 25 september heeft Wim Littooij na 12 jaar afscheid genomen als bestuurder van CVO Rotterdam. Hij ontving bij die gelegenheid in de Kunsthal twee bijzondere onderscheidingen.
CVO Jongtalentbeurs voor dynamische initiatieven van leerlingen
Tijdens het afscheid van Wim Littooij heeft CVO de CVO Jongtalentbeurs gelanceerd, een fonds waaruit leerlingen een geldbedrag kunnen ontvangen om hun innovatieve ideeën te verwezenlijken.
Staatssecretaris Dekker enthousiast over techniek op Calvijn Vreewijk
Het schooljaar begon voor Calvijn Vreewijk met een bezoek van staatssecretaris Sander Dekker en wethouder Hugo de Jonge. Zij bezochten de school op maandag 1 september in het kader van wetenschap & techniek, toptalenten en het nationaal programma op Zuid. Daarnaast hebben zij de compleet vernieuwde techniekafdeling officieel geopend.
Leerlinge Calvijn Meerpaal overhandigt boek aan wethouder De Jonge
Laura-Anastassia Potapova, leerling uit de tweede klas van Calvijn Meerpaal, heeft samen met negen andere jongeren het boek ‘Brieven aan Mijn Kinderen’ geschreven. Onlangs heeft Laura-Anastassia dit boek aangeboden aan wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, Rotterdam).
Project Breaking News door Marnixleerlingen
Leerlingen van het Marnix Gymnasium hebben door middel van het project Breaking News stille rampen bekender gemaakt in hun omgeving. Ze kregen hiervoor een CVO Jongtalentbeurs tijdens het afscheid van Wim Littooij op donderdag 25 september.
Nederlands-Pools project PENTA Jacob van Liesveldt bekroond
Trots op het tweetalig onderwijs en trots op zijn  docenten, PENTA college CSG Jacob van Liesveldt heeft er alle reden toe. In juli koos het Europees Platform PENTA’s uitwisselingsproject Let´s Go over the Bridge tot project van de maand. Dit project slaat een brug tussen ´De Jacob´ en het Poolse Liceum Ogólnoksztalcace im. te Boleslawa in Polen.
Melanchthon Kralingen en Mathenesse zetten in op technologie
Melanchthon Kralingen en Melanchthon Mathenesse versterken dit jaar hun bètatechnische leerroute mavo-mbo-hbo. Aan Melanchthon Kralingen is de Mavo-Tech subsidie van het Platform Bèta Techniek toegekend. Mathenesse vond voor de Mathenesse Mavo aansluiting bij het Bèta Challenge programma.
Business School Hoogvliet krijgt VECON-certificaat
Op donderdag 25 september kreeg de (mavo) Business School van het PENTA college in Hoogvliet het officiële VECON kwaliteitscertificaat uitgereikt. Behalve een goede opleiding heeft de Business School nog meer in petto voor de leerlingen.
Comenius voorziet alle zes scholen van WiFi
Niet alleen de nieuwe gebouwen van het Comenius College aan de Lijstersingel in Capelle, maar alle vestigingen van deze school zullen per 1 januari 2015 voorzien zijn van WiFi. Daarmee is het concept Bring Your Own Device (BYOD) van kracht voor de hele scholengemeenschap.
Plaatsing tijdcapsule bij start nieuwbouw Melanchthon Prinses Irene
De directie van Melanchthon Prinses Irene nodigt belangstellenden uit om aanwezig te zijn bij het plaatsen van de tijdcapsule bij de ingang van haar nieuwe gebouw. Verzamelplaats is de aula van Melanchthon Prinses Irene op de Teldersweg 90, tijd: 14.00 uur.
Comenius College organiseert reünie voor oud-collega’s
Omdat de nieuwbouw in Capelle van de Comenius Mavo en het Comenius Beroepsonderwijs bijna klaar is, organiseert het Comenius College een reünie voor collega’s en oud-collega’s van alle vestigingen. Deze wordt gehouden op vrijdag 14 november.
Agenda
Een aantal bijeenkomsten die voor schoolleiders, leraren en onderwijsondersteuners in Rotterdam en omgeving interessant zijn.
Jubilea
12,5 jaar, 25 jaar en 40 jaar in dienst van het onderwijs of van de vereniging CVO.

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvointranet.nl/cvonieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe, Coen van Noordwijk, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl