CVO Nieuws - oktober 2015

Jaaropening CVO - Aftermovie
Een korte aftermovie van de jaaropening van het CVO.
Rutte en Dekker doen inspiratie op bij Comenius
Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) en minister-president Mark Rutte bezochten op woensdag 30 september twee klassen met business-leerlingen van het Comenius College. Ze wilden inspiratie opdoen voor de nationale schoolleiders-top die op 7 november wordt gehouden. Onder de indruk kwamen ze er vandaan. ‘Het onderwijs wordt leuker als er meer uitdaging wordt geboden’, concludeerde de staatssecretaris.
CVO-Jaaropening over leerlingmotivatie
Met de Jaaropening-nieuwe stijl heeft CVO dit schooljaar op een leuke en boeiende manier afgetrapt. Dit evenement vond op 17 september plaats in de prachtige nieuwbouw van het Comenius College in Capelle aan den IJssel. De bijeenkomst stond in het teken van leerlingmotivatie. Leerlingen leverden een actieve bijdrage aan het programma.
Bepaal zelf de inhoud van de nieuwe CVOpen
Het volgende nummer van CVOpen gaat grotendeels over de invoering van de nieuwe vmbo-profielen. Medio november ligt het bij je op de deurmat. Waar moet het voorjaarsnummer wat jou betreft over gaan? Tip de redactie en maak kans op 50 euro aan cadeaubonnen.
CVO-Nieuws spreidt de vleugels uit
CVO-Nieuws, deze nieuwsbrief dus, komt per direct ook beschikbaar voor externen. Relaties van CVO, zoals basisscholen en collega-schoolbesturen, hebben aangegeven graag op de hoogte te willen blijven van het nieuws en de ontwikkelingen binnen de CVO-scholen en CVO zelf. Die mogelijkheid is er nu.
Gymnasium Calvinum op weg naar begaafdheidsprofiel en zelfstandigheid
Het Gymnasium Calvinum van CSG Calvijn hoopt dit najaar een begaafdheidsprofielschool te worden. Het Gymnasium Calvinum is sinds het schooljaar 2012-2013 al aspirant-lid van de vereniging Begaafdheidsprofielscholen (BPS). Met het oog op toelating als volwaardig lid wordt de school donderdag 5 november gevisiteerd.
Opening van Melanchthon Wilgenplaslaan
Het nieuwe gebouw van Melanchthon Wilgenplaslaan
– voorheen Melanchthon Prinses Irene – is op donderdag 15 oktober officieel geopend. De totstandkoming van het ontwerp en de bijzondere indeling van het gebouw werden toegelicht en de gasten konden het nieuwe gebouw bekijken.
Leerlingen Comenius leren Chinees van twee Chinese docenten
Twee jonge Chinese docenten gaven zeven weken lang lessen Chinese taal en cultuur aan de leerlingen van het tweetalig vwo (tto) op het Comenius Lyceum in Capelle aan den IJssel en op de vestiging Nieuwerkerk. Op 12 oktober vlogen ze terug naar China. Het bezoek werd een groot succes.
Cambridge FCE-examen PENTA Scala Molenwatering in Cambridge
Na drie jaar intensieve voorbereiding was op zaterdag 13 juni voor 86 leerlingen uit 3-vwo van PENTA college CSG Scala Molenwatering het grote moment aangebroken: ze legden het prestigieuze Cambridge First Certificate Exam (FCE) af. In Cambridge!
Eerste TTO Awareness Day binnen CVO een feit!
Diverse CVO-scholen bieden tweetalig onderwijs (tto) aan. Omdat tto een complex programma is, is op Calvijn Groene Hart het initiatief ontstaan om samen te werken met de andere tto-scholen van CVO. Eind september heeft daarom op Calvijn Groene Hart de eerste TTO Awareness Day plaatsgevonden. Het initiatief is geslaagd en krijgt een vervolg.
Scholingsmiddag voor het basisonderwijs door Melanchthon
Voor het tweede jaar op rij hield Melanchthon een scholingsbijeenkomst voor het basisonderwijs. Dit jaar waren er zelfs zeventig deelnemers. Met de antwoorden en suggesties leerden zij ter plekke wat voortgezet onderwijs kenschetst, bijzonder maakt en wat zij kunnen gebruiken om te komen tot goede adviezen. Een deelnemer zei: ‘Eindelijk direct antwoorden in plaats van ik-mail-je-het-antwoord-binnenkort.’
Professionele basketbaltraining voor leerlingen Accent Praktijkonderwijs Capelle
Vijftien leerlingen van Accent Praktijkonderwijs Capelle zijn een aantal weken geleden gestart met basketbaltrainingen. De trainingen maken deel uit van het sportproject ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’, een project dat gericht is op het veiliger maken van de samenleving.
Derde Talentenklas van start op het Marnix Gymnasium
Op het Marnix Gymnasium is begin september de derde Talentenklas van start gegaan. Zo’n vijftien leerlingen
– meer plaatsen zijn er niet – krijgen er de kans om alvast kennis te maken met gymnasiaal onderwijs. Vier Rotterdamse gymnasia doen aan het project Talentenklas mee, in samenwerking met Bureau Sezer (‘voor diversiteit’). De gemeente Rotterdam maakt de Talentenklassen financieel mede mogelijk.
Agenda
Bijeenkomsten die voor schoolleiders, leraren en onderwijsondersteuners in Rotterdam en omgeving interessant zijn.

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvointranet.nl/cvonieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe, Janetta Ninkeula, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl

De volgende CVO-Nieuws verschijnt op 10 december 2015.