CVO Nieuws - februari 2016

Burgemeester Aboutaleb opent multicultureel evenement Calvijn Business School
Burgemeester Aboutaleb opent op vrijdag 26 februari het multiculturele evenement Live 4 Each Other dat georganiseerd wordt door leerlingen van de Calvijn Business School. Ze gebruikten hiervoor de CVO Jongtalentbeurs en de subsidie die de burgemeester hun onlangs toekende.
Calvijn Juliana en PENTA De Oude Maas opnieuw excellent!
PENTA college CSG De Oude Maas en Calvijn Juliana zijn voor de derde keer uitgeroepen tot ‘Excellente school’. Op maandag 18 januari zijn de predicaten ‘Excellente School 2015-2017’ uitgereikt. Voor het vierde jaar op rij konden scholen voor dit felbegeerde predicaat in aanmerking komen.
Versneld gymnasium op het Marnix en Calvinum
Het Marnix Gymnasium en Gymnasium Calvinum behoren tot de vierentwintig scholen in Nederland waaraan het ministerie van Onderwijs ontheffing heeft verleend voor versneld vwo. Nieuwe leerlingen op deze scholen kunnen het vwo afsluiten in vijf jaar, in plaats van zes jaar. Hoe maakt het Marnix Gymnasium dit mogelijk?
Training in datagestuurd werken op Melanchthon
Medewerkers op het stafbureau van Melanchthon hebben de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd in het gebruik van CumLaude als managementtool voor sturing met behulp van data. Ze delen deze expertise nu in trainingen met de vestigingen. Het doel daarvan is dat de data gebruikt worden bij het aansturen van de vestiging, afdeling of sectie.
Vakantieregeling 2016-2017 vastgesteld
De vakantieregeling 2016-2017 is vastgesteld. Dus of je nu zin hebt om te gaan wandelen in de Alpen, paardrijden in de Pyreneëen, kanoën in de Ardèche, kamperen in Tsjechië, of misschien wel lekker thuis wilt blijven om uit te rusten: je kunt je vakantieplannen definitief vastleggen!
Joany Krijt nieuwe rector Comenius College
Mevrouw Joany Krijt is door CVO benoemd tot de nieuwe rector van het Comenius College. Zij volgde op 1 februari Hans Neven op in deze functie. Laatstgenoemde neemt op 17 maart officieel afscheid van Comenius en van het onderwijs.
Scholing helpt bij invoering iPads op Melanchthon vmbo Lansingerland
Met een mini-conferentie werd op dinsdagmiddag 26 januari de eerste scholing voor het werken met iPads in de klas afgesloten op Melanchthon Business School in Lansingerland. Deze scholing heet ‘Kleppen dicht! Effectief leren met ICT’.
Geslaagde tto-projectweek bij PENTA Jacob van Liesveldt
De onderbouw tweetalig onderwijs (tto) op PENTA college CSG Jacob van Liesveldt hield in de laatste week voor de kerstvakantie traditiegetrouw een projectweek ‘Europese en internationale oriëntatie’ (EIO). De derdeklassers werkten toen aan oplossingen voor het probleem van de klimaatverandering.
Vernieuwing vmbo-onderbouw Farelcollege
Het Farelcollege vernieuwt de onderbouw van het vmbo met het oog op de nieuwe beroepsgerichte programma’s in de bovenbouw. Door alle leerlingen tijdens de eerste twee leerjaren drie Talenten aan te bieden, helpt de school hen om bewust een profiel te kiezen in de bovenbouw.
Marnixleerlingen voor zesde keer naar India voor MaS
Deze week is er een nieuwe groep leerlingen uit leerjaar 4 van het Marnix Gymnasium naar India vertrokken om zich in te zetten voor kansarme kinderen uit Bangalore. Deze maatschappelijke stage werkt lang door in hun beleving en beïnvloedt bij sommigen de keuze van een studie of verdere loopbaan.
Comenius gaat verbouwen voor het Junior Lyceum
Dit schooljaar wordt op het Comenius Lyceum in Capelle gestart met een verbouwing waardoor er een echt Junior Lyceum ontstaat, met een eigen ingang, deel van het schoolplein en kluisjeswand. Zo hebben brugklassers echt een eigen domein en kunnen ze zich sneller thuis voelen op de nieuwe school.
Wie zijn de schoolmaatschappelijk werkers in dienst van CVO?
Op de Rotterdamse vestigingen van CVO werken schoolmaatschappelijk werkers die in dienst zijn bij CVO. Daar maken ze deel uit van de ondersteuningsteams. Wie zijn het en waar werken ze?
Bezoek 'Le Salon Vert', het toprestaurant van Campus Hoogvliet
Ben je een keer in de buurt van Campus Hoogvliet, schroom dan niet om ‘Le Salon Vert’ binnen te stappen voor een heerlijke lunch of diner. De studenten zullen je hartelijk verwelkomen.
CVOpen over thema "Motivatie om te leren"
Het meinummer van CVOpen gaat over het thema ‘Motivatie om te leren’. De redactie is hard aan het werk om er weer een interessante aflevering van te maken. Tips en suggesties van CVO-medewerkers zijn daarbij goed van pas gekomen.
Agenda
Bijeenkomsten die voor schoolleiders, leraren en onderwijsondersteuners in Rotterdam en omgeving interessant zijn.

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvointranet.nl/cvonieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe, Janetta Ninkeula, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl

De volgende CVO-Nieuws verschijnt op 26 mei 2016.