CVO Nieuws - juni 2016

Bezoek van Diederik Samsom aan Calvijn Juliana en Vreewijk
Op maandag 23 mei was Diederik Samsom, fractieleider van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer, op bezoek bij Calvijn Juliana en het Zuider Gymnasium.
Bettine Vriesekoop opent projectweek Comenius Nieuwerkerk
Op vrijdag 27, maandag 30 en dinsdag 31 mei vindt op Comenius College Nieuwerkerk een projectweek over China plaats. 140 Brugklasleerlingen zullen dan gevarieerde workshops volgen over de Chinese cultuur, gewoontes, sporten, muziek, et cetera. Niemand minder dan Bettine Vriesekoop geeft vrijdagmorgen de kick-off.
Melanchthon presenteert e-book aan Aboutaleb
Melanchthon heeft een digitaal boek gepubliceerd over goed onderwijs en goede lessen. Het e-book is een verzameling uitspraken en conclusies uit gesprekken die de algemene directie van de school afgelopen jaar met meer dan honderd docenten heeft gevoerd. Het e-book draagt de titel ‘Kompassie voor de klas’.
CVO-inspiratiecafé over omgaan met diversiteit
De spanning tussen leraar François en leerling Souleymane loopt in de Franse film ‘Entre les murs’ (2008) zodanig op, dat de leerling de klas uitloopt. Socioloog Iliass El Hadioui vertoonde tijdens het CVO-Inspiratiecafé een kort fragment uit deze film, om te focussen op het onderwerp van zijn gastlezing: ‘Doceren tussen thuis, school en de straat’.
Veel nieuwe collega's maken kennis met Comenius
Zo’n negentig onderwijsprofessionals kwamen op dinsdagavond 12 april naar het Comenius College in Capelle om zich te oriënteren op deze school als nieuwe werkomgeving. Omdat het Comenius College groeit, zoekt het nieuwe collega’s. Er zijn 6 nieuwe leraren benoemd, onder andere voor Engels, wiskunde, natuurkunde en Nederlands.
Calvijn Vreewijk Gymnasium experimenteert met circulaire economie
Plakkerige koffiedik opsparen in een zakje en gereedmaken voor het verwerken in de shiitake-growkit. De leerlingen uit 1G3 en 1G4, de masterclass-leerlingen van het Gymnasium Calvinum (per 1 augustus 2016 het Zuider Gymnasium), hebben er een wekelijkse taak aan. Deze activiteit past bij een experiment over duurzaamheid en de circulaire economie.
Leerling Farelcollege naar Junior Med School Erasmus MC
Pim Hondebrink, een getalenteerde Farelleerling uit vwo-4 is aangenomen op de Junior Med School van het Erasmus MC. Hij is één van de 24 scholieren uit Nederland die de strenge selectieprocedure heeft doorstaan. Als hij de Junior Med School goed doorloopt, mag hij meteen na zijn eindexamen beginnen met de studie geneeskunde en hoeft hij niet mee te doen in de decentrale selectie of loting.
Leerlingen Comenius Beroepsonderwijs met ouderen naar weekmarkt
Elke donderdagmorgen gaan eerstejaars leerlingen van het Vakcollege Mens & Dienstverlenen, onderdeel van het Comenius Beroepsonderwijs in Capelle, met bewoners van woon- en zorgcentrum De Vijverhof naar de markt. Dit is een vervolg op hun initiatief tijdens de landelijke vrijwilligersactie NLdoet! in het voorjaar.
Pro Plus en Pro Praktijk op Accent Capelle
Het onderwijsaanbod op Accent Capelle heeft de laatste twee jaar een nieuw gezicht gekregen. Er zijn twee stromingen ontwikkeld die tegemoetkomen aan de verschillende onderwijsbehoeftes van leerlingen op deze school: Pro Plus en Pro Praktijk.
Activiteiten op CVO-scholen voor ouderbetrokkenheid
Op een aantal CVO-scholen zijn er ‘medewerkers ouderbetrokkenheid’ actief. Zij organiseren diverse themabijeenkomsten voor ouders, bijvoorbeeld over ‘het puberbrein’ of ‘verleidingen in de pubertijd’. Soms worden die zelfs voorafgegaan door een maaltijd die ouders met elkaar verzorgen.
CVO-Jaaropening 2016: 'Onderwijs maak je samen!'
Tijdens de CVO-Jaaropening op donderdagmiddag 15 september 2016 gaan we in gesprek met leerlingen, ouders en medewerkers over het thema ‘Onderwijs maak je samen’. Waarom is de samenwerking tussen leerlingen, ouders en de school zo belangrijk? Het belooft een verrassend en informatief programma te worden met interessante gasten. Je bent van harte welkom!
Dit jaar meer lente- en zomerscholen bij CVO
Het aantal vestigingen van CVO-scholen(groepen) dat een lente- en/of zomerschool organiseert, stijgt van 16 naar 23. Zodoende kunnen er maar liefst ruim 800 leerlingen van profiteren. Vorig jaar waren dat er 370. CVO’ers die betrokken zijn bij dit initiatief tegen zittenblijven wisselden op 17 mei hun ervaringen en verbetertips uit.
PENTA Hoogvliet viert vijftigjarig bestaan
Op maandag 6 juni viert het PENTA college CSG Hoogvliet (voorheen De Regenboog mavo, Holwinde en PENTA college CSG West-IJsselmonde) zijn vijftigjarig bestaan met een reünie voor oud-leerlingen en oud-personeel.
CVO in de media
In de examentijd wisten de media de CVO-scholen en hun leerlingen goed te vinden.
Agenda
Bijeenkomsten die voor schoolleiders, leraren en onderwijsondersteuners in Rotterdam en omgeving interessant zijn.

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvointranet.nl/cvonieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe, Janetta Ninkeula, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl

De volgende CVO-Nieuws verschijnt half oktober 2016.