CVO Nieuws - oktober 2016

om als eerste de nieuwsbrief te ontvangen.
Je kunt je na het ontvangen van de nieuwsbrief uiteraard ook weer afmelden.

Drie nieuwe toezichthouders voor CVO
De ledenraad van CVO Rotterdam heeft drie nieuwe leden voor de Raad van Toezicht benoemd: Paul Hillman, Ardin Mourik-Geluk en Frank Koen.
Minister Dijsselbloem bij première ‘Rijk’ met Melanchthon Kralingen
Theatergroep PlayBack speelt donderdagmiddag 13 oktober de première van haar nieuwe voorstelling ‘Rijk’ voor zestig leerlingen van Melanchthon Kralingen in de theaterzaal van de Bibliotheek Rotterdam. Het stuk gaat over verstandig omgaan met geld en groepsdruk. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woont de première van dit stuk bij.
Aboutaleb en De Jonge openen Vreewijk Lyceum en Zuider Gymnasium
Burgemeester Aboutaleb en wethouder De Jonge hebben op maandag 12 september de officiële opening verricht van het Vreewijk Lyceum en het Zuider Gymnasium. Die vond plaats op het plein voor het gebouw aan de Grift waar beide scholen vooralsnog gehuisvest zijn. Leerlingen, (oud-)personeel, directieleden en genodigden waren erbij aanwezig.
Chinese partnerschool bezoekt Comenius
Een zware delegatie van de Jinjiang Foreign Language School bezocht van 28 september tot en met 3 oktober voor de eerste keer het Comenius College, de partnerschool in Nederland. De bezoekers verwonderden zich over het Nederlandse onderwijs, merkte Niek Bogaard, coördinator internationalisering van Comenius.
Eerste tto’ers op Comenius scoren hoogste (wereld)gemiddelde voor IB-exams
Het Comenius College zet op vrijdagavond 14 oktober de eerste lichting leerlingen voor tweetalig onderwijs (tto) in het zonnetje. Zij hebben de hele zesjarige opleiding met succes afgerond.
Cambridge ceremony with sheer exuberance! op Farel Lyceum
Dinsdagavond 4 oktober was een mooie avond voor 66 Cambridge-afgestudeerden van het Farel Lyceum. Ze kregen hun certificaten uitgereikt in een feestelijke sfeer.
Leerlingen Jacob van Liesveldt aanwezig bij Dutch Event in Polen
Tien leerlingen van PENTA Jacob van Liesveldt woonden van 9 tot en met 12 september het Dutch Event bij in de Poolse stad Naklo aan de Notec, waar veel Nederlandse folklore werd getoond. Ze werkten samen met leerlingen van een Poolse partnerschool aan het thema ‘Let’s Go Folk’, en presenteerden in Polen een zelfgemaakt folkloristisch soort ganzenbord.
CSG Calvijn en de acht scholen hebben nieuw logo
Met ingang van dit schooljaar heeft CSG Calvijn een nieuw logo. Het nieuwe beeldmerk past beter bij de moderne scholengemeenschap die Calvijn wil zijn. Een aantal scholen veranderde ook van naam. Dat kon mooi worden meegenomen in de huisstijlvernieuwing.
Leerlingen Accent Centrum in beweging op vrijdagmiddag
Wie herinnert zich de televisieserie ‘Fame’ nog? De serie volgde de leerlingen en leraren van de High School of Performing Arts, een middelbare school in New York waar de leerlingen, naast normale vakken, ook veel les in muziek, dans en toneel krijgen. Iedere vrijdagmiddag verandert Accent Centrum in samenwerking met de SKVR in zo’n High School of Performing Arts.
Steun CVO voor pilot Hogeschool Rotterdam voor meer ouderbetrokkenheid bij studiekeuze
CVO en bureau Sezer voor diversiteit helpen de Hogeschool Rotterdam met het betrekken van ouders bij studiekeuze van hun kind in het hbo. Op het Vreewijk Lyceum, het Zuider Gymnasium, Calvijn Business School en Melanchthon Schiebroek worden ouders van leerlingen in de havo-4 en vwo-5-klassen geworven voor een speciaal parallelprogramma tijdens de Open dag op 5 november. Het gaat om een pilotproject van de hogeschool. Docenten, mentoren en medewerkers ouderbetrokkenheid van de CVO-scholen stimuleren de ouders van hun leerlingen om dit aanbod te benutten.
Ook CVO tekent voor passende werkplek kwetsbare jongeren
Op maandag 27 juni ondertekenden de besturen van CVO, Horizon, LMC, BOOR, PCBO, Yulius en Galilei Onderwijsgroep het Convenant Arbeidstoeleiding van vso- en praktijkonderwijs-leerlingen. Dat deden zij in aanwezigheid van directeuren van de pro- en vso-scholen uit de arbeidsmarktregio Rijnmond, vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en Koers VO.
Basisscholen en Melanchthon nemen referentieniveaus taal en rekenen onder de loep
Jaarlijks wisselt Melanchthon met collega’s van basisscholen van gedachten over de overgang van leerlingen uit groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Het doel is dat deze overgang steeds soepeler verloopt. Op 28 september werd de ontmoeting weer gehouden. De gesprekken gingen dit keer onder andere over de referentieniveaus voor taal en rekenen.
Bijeenkomst CVO-scholen over betere aansluiting havo-hbo
Ruim een derde van de totale havo-instroom in de Rotterdamse hbo-instellingen valt uit of switcht van opleiding. Daarmee gaan veel talent, tijd en geld verloren. Het programma ‘Samenwerken aan een betere aansluiting VO-HBO’ en CVO houden op maandag 24 oktober een bijeenkomst over een betere overgang naar het hbo. Betrokkenen bij havo-afdelingen van CVO-scholen worden hiervoor uitgenodigd.
Masterclasses Frederik Smit over ouderbetrokkenheid
Onderwijskundige Frederik Smit verzorgt dit najaar vier masterclasses in het kader van het thema van het CVO-jaarthema ‘Onderwijs maak je samen’. CVO biedt deze masterclasses gratis aan. Iedere medewerker van CVO kan zich ervoor opgeven.
CVO-Inspiratiecafé over digitalisering
Het CVO-Inspiratiecafé dat op 27 oktober plaatsvindt gaat over de schoolbrede inzet van ICT-middelen, zoals devices. De bijeenkomst wordt gehouden op Calvijn Juliana in de Talingstraat. Leraren, teamleiders, vestigingsleiders, directeuren bedrijfsvoering en directeuren onderwijs zijn er welkom.
Algemene directie en stafbureau Melanchthon verhuizen
Op 15 oktober verhuizen de algemene directie en het stafbureau van Melanchthon van de Schiekade in Rotterdam. Ze gaan ‘inwonen’ bij Melanchthon Berkroden.
Rekenkaarten voor niveau 1F, 2F en 3F beschikbaar
Rotterdam Effect levert dit schooljaar een aantal praktische instrumenten op voor het rekenonderwijs, en houdt interessante bijeenkomsten over taal- en rekenonderwijs.
Zo hebben leraren uit het Rotterdamse voortgezet onderwijs samen met leerkrachten uit het basisonderwijs en het mbo drie rekenkaarten gemaakt.
Novembernummer CVOpen over ‘Onderwijs maak je samen
Het novembernummer van CVOpen staat in de steigers.

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvo.nl/nieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe, Janetta Ninkeula, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl

De volgende CVO-Nieuws verschijnt december 2016.