CVO Nieuws - december 2016

Kerst- en Nieuwjaarswens
Bestuur en medewerkers van het CVO-verenigingsbureau wensen alle collega’s en hun dierbaren gezellige feestdagen en een gelukkig en gezond 2017 toe!
Vakantieregeling 2017-2018 bekend
De vakantieregeling 2017-2018 is vastgesteld. Als je wilt, kun je alvast je vakantie boeken en niet alleen genieten van de nog ruime keuze en de voorpret, maar ook van de vroegboekkorting!
Tweede Kamerlid controleert fietsverlichting leerlingen Accent Centrum
Ieder najaar controleert de ANWB-Lichtbrigade de fietsen van de leerlingen van Accent Centrum. Dit najaar werd de brigade geholpen door Salima Belhaj, Tweede Kamerlid voor D66 en afkomstig uit Rotterdam.
Ouderprogramma op Open Dag Hogeschool Rotterdam succes
De open dag van de Hogeschool Rotterdam met een speciale voorlichting aan ouders van leerlingen in havo-4 en -5 en vwo-5 en -6 die op zaterdag 5 november werd gehouden, was zeer informatief. Vanuit CVO-scholen hebben 33 ouders deelgenomen.
Directie Melanchthon in gesprek met ouders
De algemene directie van Melanchthon hecht veel belang aan ouderbetrokkenheid. Daarom is dit als thema gekozen voor gesprekken met ouders van de Melanchthonscholen. Op elk van de negen vestigingen vond een dergelijk gesprek plaats in de afgelopen weken. Ze leverden bijzondere reacties op.
Culturele avond op Farel: leerlingen en ouders uit 20 landen ontmoeten elkaar
Leerlingen en ouders van het Farelcollege konden letterlijk van vele landen proeven tijdens de culturele avond op donderdag 10 november. Deze avond had als thema ‘Ontmoeting’ en werd georganiseerd in samenwerking met de ouderraad.
Leerlingen van Accent Delfshaven naar Koninkrijksspelen op Aruba
Zes leerlingen van Accent Praktijkonderwijs Delfshaven mochten naar Aruba afreizen en deelnemen aan de Koninkrijksspelen die daar van 22 tot en met 26 oktober 2016 plaatsvonden. Ze vormden samen met leerlingen van Accent Centrum en Melanchthon Mathenesse een ijzersterk basketbalteam. Ze eindigden op de eerste plaats!
Melanchthon Schiebroek profileert zich met Jong Leiderschap
Veel scholen onderscheiden zich door middel van talent-uren en bijzondere programma’s. Melanchthon Schiebroek gaat een stap verder en wil zich profileren met Jong Leiderschap, gebaseerd op het gedachtegoed van Stephen Covey. Wat betekent dit concreet?
Een digitaal onderwijsadviseur op het Comenius College
Op het Comenius Beroepsonderwijs is dit schooljaar een project gestart in samenwerking met Studelta, een organisatie die pioniers bemiddelt onder andere naar het onderwijs. Alyt Braaksma werkt namens dit bedrijf bij Comenius als digitaal onderwijsadviseur. Ze leert leerkrachten hun lessen nog uitdagender te maken voor de leerlingen. Met als resultaat meer betekenisvol onderwijs en een hogere leerlingbetrokkenheid.
The Social Effect op Comenius Beroepsonderwijs
Leerlingen van het Comenius Beroepsonderwijs leverden vijf achtereenvolgende dagen ‘vrijwillig’ hun mobiele telefoon in als onderdeel van een sociaal experiment tijdens de introductieweek. Ze leerden zodoende hun klasgenoten beter kennen en voelden zich ook beter begrepen en gehoord door hun medeleerlingen. Trainers van The Social Effect hielpen de school bij het experiment om jongeren te leren zich positief te gedragen.
Enthousiasme in de klas voor taal!
Taaldocenten kunnen aan de slag met het Diataal-A-rapport, de uitslag van de taaltoets onder hun nieuwe brugklasklasleerlingen. Elles Deppe, docent Nederlands van Groene Hart (een Calvijnschool) en lid van de Expertgroep Taal van Rotterdam Effect, vertelt hoe ze met behulp van zo’n rapport de taalprestaties van haar leerlingen flink verbeterde.
PENTA Jacob van Liesveldt in Franse sferen
Voor de derde keer werd in Nederland de landelijke Dag van de Franse taal gehouden. Op 10 november 2016 begonnen de mavoleerlingen uit leerjaar 2, 3 en 4 van PENTA Jacob van Liesveldt deze themadag met een heerlijk Frans ontbijt in de aula, waarna de hele school even ondergedompeld werd in Franse sferen.
Calvijn Business School heeft Junior-afdeling
Sinds het begin van dit schooljaar functioneert op Calvijn Business School, het voormalige Calvijn Maarten Luther, de Business School Junior. Kenmerkend voor Business School Junior is dat leerlingen in klas 1 en 2 in plaats van economie het vak Business School Junior volgen. Dit leert hen economische vaardigheden vanuit praktijksituaties aan.
Accent Praktijkonderwijs Hoogvliet haalt hoogste score als ‘Veilige school’
Accent Praktijkonderwijs Hoogvliet heeft voor de tweede keer het predicaat ‘Veilige school’ gekregen. De M&O-groep geeft dit predicaat af in opdracht van de gemeente Rotterdam.
Marnixleerling wint Rotterdams Stadsdictee
Matthijs Dela Haije, leerling uit klas 1D van het Marnix Gymnasium, heeft op maandagavond 21 november 2016 het Rotterdamse Stadsdictee gewonnen. Hij eindigde als eerste op vwo-niveau.
Nieuwe huisstijl voor het Marnix Gymnasium
Het Marnix Gymnasium is een bijzondere school in Rotterdam. Sinds kort laat de school dit zien in een nieuwe huisstijl. Die is geïnspireerd door de leerlingen tot stand gekomen. Zij vertellen namelijk enthousiast over het unieke karakter van de school.