CVO Nieuws - november 2017

om als eerste de nieuwsbrief te ontvangen.
Je kunt je na het ontvangen van de nieuwsbrief uiteraard ook weer afmelden.

Jan Willem Meinsma nieuwe bestuurder van CVO
De raad van toezicht van CVO Rotterdam heeft besloten Jan Willem Meinsma per 1 januari 2018 te benoemen tot lid van de raad van bestuur van CVO Rotterdam. Samen met Henk Post (voorzitter) zal hij het collegiale bestuur van CVO Rotterdam vormen.
CVO-vakantieregeling ’18-’19 is bekend
De vakantieregeling 2018-2019 is vastgesteld. Er stond je al niets in de weg om in deze koude en donkere dagen voor Kerst weg te dromen over een vakantie naar een warm en zonnig oord. Deze kun je nu dus eventueel ook boeken.
Balkenende en Van Gaal feliciteren IB-graduates Comenius
Vrijdag 6 oktober zijn de IB-certificates (International Baccalaureate) uitgereikt aan de tto-6-leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle. Ook dit jaar zijn alle leerlingen geslaagd met een uitzonderlijk hoog resultaat op nationaal en internationaal niveau. Ze werden hiermee live gefeliciteerd door oud-premier Balkenende en op video door voetbalcoach Louis van Gaal.
Aboutaleb steunt aandacht Melanchthon Kralingen voor verharde samenleving
Met persoonlijke ondersteuning en aanmoediging van burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn leerlingen van Melanchthon Kralingen bezig geweest met het thema ‘Omgaan met verharding van de samenleving’. Van een ontmoeting en debat met Belgische leeftijdgenoten in dat kader is een filmverslag gemaakt dat onlangs aan de burgemeester is aangeboden.
Nieuwe CVO-regelingen voor klokkenluiders, integriteit en klachten
Onlangs heeft CVO, met instemming van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, een aantal regelingen en codes geactualiseerd of geïntroduceerd in de organisatie. Het zijn: de klachtenregeling, klokkenluidersregeling en de integriteitscode.
MD-traject op basis van visie Steven Covey
Maar liefst 105 medewerkers van CVO nemen de komende twee jaar deel aan een intern management development traject (MD-traject). In november zijn twee groepen van start gegaan en in februari 2018 starten er weer twee groepen.
Excellente Accent-scholen presenteren excellentieprofiel in Bussum
Drie excellente scholen van Accent Praktijkonderwijs (Hoogvliet, Delfshaven en Capelle) presenteerden hun excellentieprofiel op maandag 2 oktober, tijdens een bijeenkomst met 200 onderwijsprofessionals in Bussum.
Tech+ op Comenius slaat nieuwe richting in
Het vak Tech+ op Comenius Lyceum Capelle (CLC) geeft richting aan onderwijs dat leerlingen nu en in de toekomst nodig hebben. Dat is het resultaat van anderhalf jaar hard werken door het Tech+-team op deze school. SLO heeft het team gevraagd hun aanpak te presenteren tijdens de conferentie ‘21e eeuwse vaardigheden’.
Denken in mogelijkheden tijdens de Calvijn Business School Talentweek
De Calvijn Business School heeft periode 1 van dit schooljaar afgesloten met de Business Talentweek. De Business Talentweek is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij leerlingen zowel binnen als buiten de school werken aan hun ondernemende vaardigheden. De week is opgezet in samenwerking met het Rotterdamse bedrijfsleven.
Per 2018-2019 op Vreewijk Lyceum: de Haven Havo
Met ingang van het schooljaar 2018-2019 start Vreewijk Lyceum (een Calvijnschool) met de Haven Havo. De Haven Havo is een nieuwe opleiding waarbij leerlingen met een havo-advies onderwijs volgen dat gericht is op werken in de haven. Een opleiding met betekenis en toekomst voor leerlingen uit Rotterdam-Zuid en omgeving.
PENTA De Oude Maas start met de Zorg & Welzijn MAVO
Met ingang van volgend schooljaar komt er op PENTA De Oude Maas een nieuwe mavo-opleiding bij: De Zorg & Welzijn MAVO. Hiermee wil de school tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar personeel in de sector. Ook maakt deze nieuwe mavo het aanbod completer – al enige jaren biedt deze PENTA-vestiging mavo aan met een technisch profiel, de Techno MAVO.
Het Marnix Gymnasium: een transformatieve school
Maar liefst zeventig medewerkers van het Marnix Gymnasium – docenten én onderwijsondersteuners – volgen het interne professionaliseringstraject van onderwijssocioloog Iliass El Hadioui (foto) om beter te kunnen omgaan met verschillen in de klas. Dit traject maakt van het Marnix een transformatieve school.
Vmbo-basis 4 van Farel onderneemt voor Day for Change
Klas vmbo-basis 4 van het Farelcollege is bezig met het keuzevak Ondernemen. Hiervoor werkt de school samen met de Stichting Day for Change en de Rabobank. De winst die de leerlingen maken wordt als microkrediet uitgezet onder mensen in ontwikkelingslanden.
Burgemeester geeft les over respect op PENTA Jacob van Liesveldt
Tijdens de Week van Respect gaf burgemeester mevrouw Junius van Hellevoetsluis les over dit thema op PENTA Jacob van Liesveldt. Ze deed dit op woensdagochtend 8 november, toen er levensbeschouwing op het rooster stond voor mavo-4.
Rotterdams Beste Leraar van het Jaar werkt bij PENTA Hoogvliet
Raphaël Dingjan is ‘Beste leraar van het jaar’ in de regio Rotterdam geworden! Hij ontving op 5 oktober – de Dag van de Leraar – uit handen van voormalig onderwijswethouder Hugo de Jonge een award en is later op zijn school, PENTA Hoogvliet, in het zonnetje gezet.
CVO-Inspiratiecafé over digitale leermiddelen en ICT in de les
De balans opmaken, ervaringen delen en vooruitkijken naar de toekomst. Dat zijn de doelen van het Inspiratiecafé van CVO op woensdagmiddag 22 november over effectief gebruik van digitale leermiddelen en ICT in de les.
Gezamenlijke PO-middag van Melanchthon Lansingerland en Wolfert
Melanchthon Lansingerland en Wolfert hebben woensdag 15 november gezamenlijk een scholingsmiddag voor groep 7- en -8-leerkrachten van het basisonderwijs in Lansingerland gehouden. Geen overbodige luxe, gezien de onbekendheid met de nieuwe vmbo-profielen.
Column Marieke van den Vlekkert-Maatje: Hoe maakbaar is de toekomst?
Veel ouders geven hun kinderen de boodschap mee dat ze alles kunnen krijgen wat ze maar willen hebben. Ze gaan daarvoor zo nodig naar de rechter. Maar is alles inderdaad bereikbaar voor iedereen? Welke boodschap geven we daarover af in ons onderwijs?

Colofon

CVO-Nieuws is de digitale nieuwsbrief van CVO. CVO-Nieuws verschijnt enkele keren per jaar, als aanvulling op CVOpen. Verspreiding vindt plaats via de CVO-scholen(groepen). Vorige edities van nieuwsbrieven zijn te vinden op http://www.cvo.nl/nieuws/

Redactie: Ramona Bouchée-Montfrooij, Nanda Hompus, Nicole Lobbe/Anna Smit, Janetta Ninkeula, Monica van der Spek, Arjen Toet, Nicolette van Velden en Anja de Zeeuw (eindredactie).
Technische realisatie: Gerd Westendorp.

Mailadres van de redactie: cvopen@cvo.nl

De volgende CVO-Nieuws verschijnt maandag 22 januari 2018.