Hij sprak met directeur Erik Roth over hoe het de school, de docenten en vooral de leerlingen vergaat in deze moeilijke en verwarrende tijd.

In november 2019 bezocht koning Willem-Alexander de school in Capelle aan den IJssel. Hij zag toen voor het eerst een praktijkschool van binnen. Erik Roth liet toen samen met het team van Accent Capelle aan de koning en onderwijsminister Arie Slob zien hoe deze onderwijsstroom en deze specifieke school vorm geven aan het onderwijs voor een bijzondere groep leerlingen.

Dagelijks contact essentieel
Nu informeerde de koning naar aanleiding van de coronacrisis naar de manieren waarop de school het onderwijs verzorgt en naar de uitdagingen waarvoor de verschillende scholen staan in deze tijd. Er wordt veel gevraagd van docenten die in korte tijd op een totaal andere manier moeten werken. Juist het praktijkonderwijs, waarin het dagelijks contact met de leerling essentieel is, moet nu anders contact leggen met de leerling en diens gezin. Erik Roth vertelde de koning dat het de mentoren grotendeels goed lukt om de contacten te onderhouden met de leerlingen en ouders, en dat ze op verschillende manieren ervoor zorgen dat het onderwijs doorgaat.

Online lessen en vergaderingen
Zo worden er online lessen verzorgd en leveren de mentoren hun leerlingen iedere week zo veel mogelijk digitaal opdrachten aan. Daarnaast krijgen de leerlingen praktische opdrachten. Zo moeten ze laten zien dat ze helpen in het huishouden of iets voor een ander doen. Het team van de school heeft twee keer per week een online vergadering. Zo blijven alle mentoren en vakdocenten goed op de hoogte van wat er speelt en kunnen ze elkaar ondersteunen bij het maken van online lessen.

Voedselbank
Ook kijkt de school naar wat er in de omgeving gebeurt en werkt ze samen met de Voedselbank. Iedere week maakt de school 50 à 60 maaltijden voor gezinnen die dat nodig hebben en helpen schoolmedewerkers bij het rondbrengen van voedselpakketten in de wijk.

Laptops voor leerlingen
Erik Roth sprak in het telefoongesprek zijn zorgen uit over de groeiende kansenongelijkheid die sowieso al een factor is bij veel leerlingen in het praktijkonderwijs. Door bijvoorbeeld te zorgen voor laptops voor leerlingen die thuis geen device hebben, probeert Accent Capelle deze kansenongelijkheid te verminderen.

Waardering en dank
Koning Willem-Alexander uitte aan de telefoon zijn grote waardering en dank voor de inzet van alle medewerkers op Accent Praktijkonderwijs en op alle andere (praktijk-) scholen in Nederland. Directeur Erik Roth: ‘Dit gesprek met de koning en zijn boodschap is een hart onder de riem voor mijn team dat ontzettend hard werkt onder moeilijke omstandigheden. En ook een hart onder de riem voor alle andere collega’s in het praktijkonderwijs, VSO, speciaal onderwijs en de reguliere scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. En bovenal een hart onder riem van al onze leerlingen.’

Luister naar het interview met Erik Roth op Radio Rijnmond.

01-roth.jpg#asset:1444