Eco-Schools is het wereldwijde programma waarvanuit leerlingen EcoLogisch denken en doen uitdragen.

Met behulp van zeven stappen onderzoeken leerlingen de school en werken ze aan acties om deze te verduurzamen. Na twee jaar mag de school de Groene Vlag hijsen. De Groene Vlag is het internationale keurmerk voor duurzaamheid op scholen. Melanchthon maakt hiermee deel uit van een netwerk dat in 68 landen actief is.

Intentieverklaring
Het jaar werd feestelijk ingeluid op de middelbare school in Bergschenhoek. Leerlingen van het zogenoemde GreenTeam hadden zich in groene kledij gehuld en de school versierd met de eerste van hopelijk vele planten. Ouders, leerlingen, docenten en management trapten in de aula gezamenlijk af met een Kahoot! waarmee de hele school hun kennis op duurzaamheid testte.

Het officiële moment vond plaats in de aanwezigheid van Hak van Nispen, nationaal coördinator van Eco-Schools, leerlingen van het GreenTeam van Melanchthon Bergschenhoek en Gesinus Hospes, directeur van Melanchthon Bergschenhoek (foto). Zij tekenden de intentieverklaring waarmee de school officieel het emaillen bordje ‘Eco-School’ mag ophangen.

GreenTeam
Bij Melanchthon Bergschenhoek staan leerlingen aan het stuur bij de duurzame veranderingen binnen de school: student led change. In aanloop naar de officiële aftrap van het programma is een GreenTeam gevormd; een groep leerlingen die namens de school een duurzaamheidsscan uitvoert waarbij ze de school de komende jaren nauwkeurig onder de loep neemt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe er in de school met afval, energie en water wordt omgegaan. Vervolgens wordt gekeken hoe de school én de schoolomgeving kunnen verduurzamen.

Voor de toekomst
Melanchthon Bergschenhoek verwacht dat ze als Eco-School de leerlingen nog meer te bieden heeft. ‘Het betekent een verrijking voor het onderwijs omdat leerlingen in de gelegenheid gesteld worden de school en elkaar te ondersteunen in verduurzaming,’ zegt Gesinus Hospes.

Het docentencorps ondersteunt de student led change van harte. Een van de schoolmotto’s wordt hiermee op een bijzonder actuele manier waargemaakt: ‘Je mag er zijn, je doet ertoe!’

Meer informatie: www.melanchthon en www.eco-schools.nl