Rector Wim van den Eshof heette iedereen in de vernieuwde lesruimte van harte welkom. ‘De leerlingen zijn er, de gasten zijn er, het wachten is op de docent.’ Terwijl diverse aanwezigen naar de deur van het klaslokaal keken lichtte het grote scherm op en was het aan de burgemeester om deze oproep te beantwoorden. Hierna verscheen Kevin Schuck, docent International & Intercultural Perspectives en International Baccalaureaat, in beeld en ontstond een levendige conversatie. Na een introductiefilm gezien te hebben was het nieuwe Lab officieel geopend en kwam de docent persoonlijk een toelichting geven aan de aanwezigen. Kevin Schuck legde uit dat de docent steeds meer een gids wordt die de leerlingen verwijst en op weg helpt om te komen tot goede resultaten.

Interactief; net als de echte wereld
De burgemeester was erg belangstellend en met name het interactieve element en het gidsen sprak haar aan. ‘Op deze manier zorg je ervoor dat er nadenkende en mondige burgers opgeleid worden. Die heb je in de huidige wereld hard nodig.’ Wethouder Hans van der Velde complimenteerde de school voor het innovatieve vermogen en vond het mooi om te zien dat de school haar nek durft uit te steken door een stip aan de horizon te zetten en vervolgens aan de slag te gaan. Het gezelschap ging met de aanwezige leerlingen in gesprek om aan den lijve te ondervinden wat er allemaal mogelijk is in het Lab. Een Europees verkiezingsproject was het onderwerp, compleet met verkiezingsprogramma's, cartoons, stemmingen, lobby en zelfs fakenieuws-verspreiding. ‘Het lijkt net de echte wereld wat hier gebeurt’, vertelt leerlinge Mariska Faasen enthousiast. ‘Je leert hier echt veel van en je bekijkt wat er in het echt gebeurt opeens veel kritischer.’ ‘En dat is precies de reden waarom dit Teaching & Learning Lab is ingericht’, vult docent Kevin trots aan. Hij heeft het Lab grotendeels zelf ontworpen in samenwerking met diverse disciplines uit de organisatie.

Wat is het Lab?
In het tot Lab omgetoverde klaslokaal zijn allerlei informatiebronnen, leermaterialen en de nieuwste ICT-toepassingen beschikbaar. Je vindt er flexibele werkplekken rond beeldschermen maar ook boeken, overlegtafels en een groot instructie- en presentatiescherm.

Er kunnen lessen gegeven worden door docenten, waarbij het niet nodig is om fysiek aanwezig te zijn. Dus ook gastdocenten kunnen vanaf letterlijk iedere plaats ter wereld 'het lokaal ingehaald worden'. Er zijn uitstekende mogelijkheden voor virtuele lessen, discussies en groepswerk met leerlingen en docenten overal ter wereld.

Meer informatie: jl.penta.nl

Tekst en beeld: Ger den Reijer, Groot Hellevoet

Rechts burgemeester Junius, links van haar: wethouder Van der Velde en daarnaast rector Van den Eshof.