Valentijn Berlijn (links op de foto) en Tim Buurke, leerling van de Winkler Prins-scholengemeenschap in Veendam, zijn de twee trotse winnaars van de landelijke vmbo-Laswedstrijden 2019 die het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) jaarlijks organiseert.
Van de 28 kandidaten voor de finale wist Valentijn eerste te worden bij het onderdeel MAG-lassen met massieve draad, en Tim bij het onderdeel TIG-lassen.
De Laswedstrijden 2019 vonden op woensdag 10 april plaats bij het Techniek College Rotterdam op de locatie van de RDM Campus.

28 kandidaten
De potentiële winnaars – 15 MAG-kandidaten en 13 TIG-kandidaten – hun docenten, de ouders, sponsors en belangstellenden werden welkom geheten door Henrik Stevens, directeur van het Techniek College Rotterdam, en Yvonne Olgers, productmanager Onderwijs van het NIL.

Twee stageplekken
Hierna was het de beurt aan de studenten om het finalewerkstuk samen te stellen en te hechten: een houtkacheltje ontworpen door Yvonne Olgers en NIL-examinator Wim Maassen. Dit werkstuk omvatte alle aspecten die een lasser op niveau 1 moet beheersen.
Een kleine drie uur later klonk het startschot voor de officiële laswedstrijden. Vóór de deelnemers van start gingen deelde Arlé Rietdijk van Shell Pernis mee dat de twee winnaars een stageplaats bij Shell wordt aangeboden.

Prijzen
De winnaars kregen een mooie beker en mochten een lashelm uitzoeken. Voor alle kandidaten waren een NIL-medaille en een lasmeetinstrument beschikbaar.

Trots
Het Comenius Beroepsonderwijs – en met name Jan de Jong, docent Vakcollege Techniek – is erg trots op Valentijn en onder de indruk van diens laswerk. ‘Valentijn is een voorbeeld voor de andere leerlingen op het Vakcollege Techniek. Dit resultaat zet de samenwerking tussen Vakcollege Techniek van het Comenius Beroepsonderwijs en het Techniek College Rotterdam nog meer kracht bij.’

Meer informatie: www.comenius.nl