De leerlingen uit Rotterdam vertegenwoordigden Nederland in de internationale finale van de Sci-Tech Challenge, een initiatief van Exxon Mobil en Jong Ondernemen. Ook uit België, Italië en Roemenië waren leerlingen afgevaardigd. De vier landenteams hadden hieraan voorafgaand eerst hun nationale wedstrijden gewonnen.

Nationale wedstrijd
Het doel van de jaarlijkse Sci-Tech Challenge voor leerlingen van 15 tot 18 jaar is: jonge Europeanen motiveren om te kiezen voor een opleiding in de techniek of chemie.
De nationale wedstrijd vond op 28 maart plaats in het EIC Mainport Rotterdam, het Educatief InformatieCentrum van de Rotterdamse haven. Daar gaf het team van het Zuider Gymnasium in circa vijf minuten een sterke presentatie in het Engels over hun voorstel om het Brusselse metrosysteem zo te verbeteren dat er minder verkeer in de stad komt. Dit plan – inclusief begroting – was uitstekend uitgewerkt. De jury riep het team dan ook uit als winnaar, waarna de internationale krachtmeting in Brussel hun wachtte.

Internationale wedstrijd
De internationale wedstrijd vond op 14 en 15 mei plaats bij de Roemeense ambassade in Brussel. Na een speech van onder andere de directeur van Exxon Mobil in Europa begonnen de presentaties. Het team van het Zuider Gymnasium hield een ingekorte presentatie van het metroplan.
Het Italiaanse team won de Challenge, met een plan waarin ook een app voor gebruikers, nieuwe technologie voor bestaande transportmiddelen en nieuwe typen vervoermiddelen voorkwamen.
De leerlingen van het Zuider Gymnasium gingen dus niet met de prijs naar huis, maar ze hadden wel twee leuke en leerzame dagen. Hopelijk draagt hun inzet eraan bij dat meer jongeren een technische opleiding kiezen.

YouTube-filmpje
Op YouTube is een filmpje over de finale van de Sci-Tech Challenge te vinden. De leerlingen van het Zuider Gymnasium zijn te zien bij 0:50 en 2:28.

Lees het verslag van Merel, Marit, Sara, Erik en Floris op de website van het Zuider Gymnasium.

06-Sci-Techfinale-Brussel_02.jpg#asset:1083


https://www.youtube.com/watch?v=TU5sic4izXY