Iemand die veel ervaring heeft met deze zogeheten ‘Stercollecties’ is Willem de Graaf, wiskundedocent van Juliana.

Na zeker vier jaar om de hete brij heen gedraaid te hebben zette ik in 2015 voor de kgt-brugklassen op Juliana, een Calvijnschool voor vmbo, de stap om het materiaal van VO-content voor wiskunde te gebruiken.

Laptop voor alle leerlingen
Alle leerlingen hadden vanaf dat moment de beschikking over een laptop. De vraag van de school om te zoeken naar besparingen op de leermiddelen hielpen mij over de drempel heen.

Ik was nog niet overtuigd van de kwaliteit en bruikbaarheid van het materiaal, maar de praktijk is soms de beste leermeester. Met een klassenset boeken achter de hand startte ik het experiment.

Ik ontdekte al snel twee dingen:
– er waren naar mijn smaak te weinig oefeningen in het materiaal
– alles is zelf aan te passen, want het is open leermateriaal¹)

Het eerste leidde tot het tweede en al snel was ik aan de slag met zelf zaken toevoegen. Daarmee ontstond een verslavende hobby: zelf arrangeren in de Wikiwijs-omgeving²). Wat een geweldige kans om een ‘methode’ helemaal zelf op maat te kunnen maken!

Met de Stercollectie als basis ontstond onze eigen versie met toevoegingen aan de uitleg, meer opgaven, meer plaatjes (het moet er tenslotte ook een beetje aardig uitzien) en een eigen opmaak met schoollogo en consistente lay-out.

Leerlingen waren enthousiast over de mogelijkheden; een enkeling gaf de voorkeur aan een papieren boek.

Veel profijt van feedback van leerlingen
Foutjes zijn snel te verbeteren en gedurende de eerste twee jaar dat ik met dit materiaal werkte, eerst in leerjaar 1 en aansluitend in leerjaar 2, heb ik veel profijt gehad van de feedback van leerlingen. Soms kwam er ’s avonds laat nog een mailtje binnen met de vraag of er toch niet een fout zat in een opgave of uitwerking.

Alles wat je zelf maakt of aanpast kun je publiceren voor gebruik binnen je school of voor iedereen die het maar hebben wil. Dat betekent dat anderen van jouw werk kunnen profiteren, maar ook dat je zelf materiaal van anderen kunt hergebruiken. Een schitterende kans om materiaal en kennis uit te wisselen.

Bespaar op het boekenfonds
De Stercollecties van VO-content zijn voor iedereen vrij beschikbaar. Als je school lid wordt van de stichting VO-content krijg je daarnaast onder andere toegang tot docentenmateriaal en de Eindexamensite. In het gunstigste geval betekent dat: alle vakken digitaal (geen boeken) tegen een prijs van €9 per leerling. De besparing op het boekenfonds moet je als docent natuurlijk om zien te zetten in ontwikkeltijd. Want als je de smaak te pakken hebt gaat er beslist veel tijd inzitten, maar je krijgt er heel veel voldoening voor terug!

Dus, voordat je komend jaar weer verdergaat op de oude, vertrouwde voet, moet je misschien toch maar eens kijken bij VO-content en een Wikiwijs-account aanmaken.

O ja … alles wat ik de afgelopen jaren heb gemaakt voor klas 1 en 2 is alweer door mijn opvolger verder bewerkt. Zo dynamisch is geen enkel boek!

www.vo-content.nl
www.wikiwijs.nl
Meer informatie bij Willem de Graaf, e-mail: w.g.f.de.graaf@calvijn.nl

Column-Willem.png#asset:1806

Willem de Graaf

¹) Creative Commons-licentie met de clausule CC BY-SA.4.0 creativecommons.org

²) Een platform waar docenten lesmateriaal kunnen creëren, maken, vinden, bekijken en downloaden. Kennisnet is eigenaar van Wikiwijs. (Bron: Wikipedia)