Bij Jong Bedrijf krijgen leerlingen in het voortgezet onderwijs alle instrumenten om succesvol een eigen onderneming op te richten en te managen. Leerlingen vormen in groepjes van vier een eigen ‘leerlingbedrijf’. Ze ontvangen een klein startkapitaal op een bankrekening die specifiek voor hun bedrijf is geopend. Hierdoor kunnen ze direct aan de slag met inkopen, verkopen en winst maken.

Canvas Model
Door de praktijkgerichte benadering in combinatie met theorie en opdrachten die aansluiten op het stadium waarin het leerlingbedrijf zich bevindt, blijven leerlingen gemotiveerd. Ze doorlopen alle stappen die nodig zijn voor de oprichting van een bedrijf en bouwen aan een professioneel businessplan. Leidraad daarvoor is het Business Model Canvas dat ook door de Kamer van Koophandel wordt aangeraden aan startende ondernemers.

Begeleiding door succesvolle jonge ondernemers
Soft skills en 21st century skills komen samen met relevante kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap anno 2021. Door de leerlingen vertrouwen, mogelijkheden en begeleiding door onder andere succesvolle jonge ondernemers – zoals de eigenaar van kledingmerk Clan de Banlieue en influencer Lorenzo Dinatelle – te geven, wordt het ‘leren’ onderdeel van hun ondernemersavontuur.

Ter ondersteuning van het lesprogramma van Jong Bedrijf worden verschillende evenementen voor de leerlingen gehouden, zoals de Ondernemer Q&A van 11 december 2020. Een evenement dat aandacht kreeg van het Algemeen Dagblad

Bekijk ook het Youtube-filmpje "Jong ondernemen Comenius Beroepsonderwijs".

Meer informatie bij Douwe Filz, docent Ondernemen Comenius Beroepsonderwijs Capelle, e-mailadres: dfilz@comenius.nl