Hiermee hopen zij snel, maar wel veilig, de leerlingen weer meer en vaker op school te kunnen ontvangen.

De zes CVO-scholen maken deel uit van een groep van twintig scholen voor voortgezet onderwijs die de pilot sneltesten uitvoeren. Het Marnix Gymnasium is een van de drie vo-scholen die meegedacht hebben in het landelijke onderzoek naar de uitrol van de pilot. Er worden lessen getrokken uit dit proefproject voor testen op middelbare scholen overal in Nederland. De pilot is georganiseerd door het ministerie van OCW, en wordt begeleid door het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Opzet
Zodra een leerling of een onderwijsmedewerker positief getest is op het coronavirus, kunnen leraren en leerlingen die minimaal één lesuur in dezelfde ruimte zijn geweest zich vrijwillig op school laten testen. Een uur later krijgen ze de uitslag. Personen met een positieve testuitslag gaan direct naar huis en in quarantaine. Leerlingen en medewerkers met een negatieve testuitslag worden drie dagen na deze test opnieuw getest, met het oog op de incubatietijd.

Doelen
De doelen van de pilot zijn: een potentiële uitbraak snel in de kiem smoren en voorkomen dat een grotere groep uit voorzorg thuis moet blijven.

Eerste ervaringen
In de week van 1 maart is er op het Farelcollege voor het eerst een uitgebreide corona-sneltest uitgevoerd. Een aantal leerlingen en collegae zijn op school getest. De testaanbieder was positief verrast over de hoge deelname aan de test en was zeer te spreken over de samenwerking.

Robert Pintér, de (nieuwe) rector van het Farelcollege, zegt: ‘Ik hoop dat dit een voorzichtig begin wordt om steeds meer leerlingen steeds vaker binnen onze school te kunnen ontvangen. Hierbij realiseer ik mij terdege dat wij natuurlijk het liefst alle leerlingen weer de hele week op school zouden willen zien, maar dat kan helaas nog niet. Laten we maar zeggen dat alle kleine beetjes helpen.’

Nog een initiatief om scholen te heropenen
Daarnaast hebben ruim tien schoolleiders van CVO-scholen de brief ondertekend aan minister Slob, waarin Rotterdamse en Amsterdamse scholen hem oproepen scholen weer de ruimte te geven goed onderwijs te verzorgen. Het Marnix Gymnasium heeft ook op dit punt (mede) initiatief genomen. Bekijk het filmpje dat het NOS Journaal maakte naar aanleiding van deze brief.

Zie de website SchoolleidersRotterdamEnAmsterdam.nl voor meer informatie.