Anderhalfjaar hebben Nick Leeuwenburg, Richard Swarttouw en Jan Valk, het Tech+-team van Comenius Lyceum Capelle, er hard aan gewerkt om het vak Tech+ zó te ontwikkelen dat het richting geeft aan onderwijs dat leerlingen in de toekomst nodig hebben.

Presentatie aan het management
Op 7 november heeft het team het ontwikkelde vak gepresenteerd aan alle managementleden binnen Comenius. Tijdens de presentatie hebben de teamleden het belang van dit vak aangekaart, verwijzend naar het interview van Henk Post met Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, in het blad CVOpen 18.1 (PDF). Ook hebben ze enthousiast uitgelegd hoe, en met welke onderwijskundige principes het vak-nieuwe-stijl is ontwikkeld. Dit deden ze in combinatie met een mini-workshop computational thinking.

07_tech1.jpg#asset:851

Basis voor andere vakken
Hieruit kwam naar voren dat het vak Tech+ zich richt op onderwijs waarin de 21e-eeuwse vaardigheden en een vakoverstijgende aanpak op bèta-technisch gebied, een grote rol spelen. Ook biedt Tech+ een basis waarop alle andere vakken op eigen wijze kunnen verderbouwen.

Netwerk opbouwen
Daarnaast is van belang: het opbouwen van een netwerk met bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen. Voorbeelden hiervan zijn Blik van Boven met workshops over het professioneel gebruik van drones, bouwbedrijf BAM dat bezocht wordt tijdens ‘Girlsday’ en contacten met het Scheepvaart en Transport College (STC) dat ook bezig is om hun onderwijs te verbinden met de toekomst.

Dat het Tech+-team een juiste weg is ingeslagen bleek uit de positieve reacties na afloop van de presentatie én het feit dat SLO het team gevraagd heeft om een presentatie en workshop te verzorgen op de conferentie ‘21e eeuwse vaardigheden’ die op 23 november in Utrecht wordt gehouden.

Meer informatie op Tech+ Comenius

07_tech2.jpg#asset:852