Biologieleraar Joop van Hout organiseerde de reis samen met zijn collega Marjolijn Uringa, docent maatschappijleer van het Farelcollege.

De trip heeft een sociaal-maatschappelijk doel: leerlingen ontmoeten leeftijdgenoten in heel andere omstandigheden, en bieden hulp bij lokale projecten. Ook in 2015 en 2017 vond zo’n werkbezoek plaats, vertelt Van Hout.

‘De reis past niet in het lesprogramma, maar leerlingen leren er veel van doordat ze zelf de verschillen ervaren tussen het leven op een Kaapverdisch eiland en hun leven in Nederland. Ze halen er veel uit voor hun levenservaring.’

Basisschool opknappen
Tien van de dertien dagen durende reis werden doorgebracht op het eiland São Nicolau. Dit is een van de armere eilanden waar geen toeristen komen, zoals op Sal, Boa Vista en Santiago. De voorzieningen voor de inwoners zijn er sober.

De leerlingen uit Ridderkerk en omgeving hielpen met het opknappen van een plaatselijke basisschool. En ze kochten verf voor het verder opknappen van het interieur van deze school. Terug in Nederland stelden de leerlingen rugzakjes samen met pennen en schriften, bestemd voor de Kaapverdische basisschoolleerlingen. Deze worden nog verscheept.

Andere bestemming
Van Hout wil over twee jaar weer een reis organiseren, maar overweegt een ander land te kiezen als bestemming. ‘Want ook al vinden leerlingen het na terugkomst fantastisch, het nadeel is dat het een dure reis is.’

Meer informatie: www.farelcollege.nl