Twee leerlingen van PENTA Scala Molenwatering hebben op die dag samen met burgemeester Foort van Oosten de Stolpersteine aan de Voorstraat in Spijkenisse schoongemaakt.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Op uitnodiging van oud-rector Henk den Haan hebben Anne Smidts en Tygo Verhulst uit 5V aan deze schoonmaakactie meegedaan.

Henk den Haan vertelde ter plekke het verhaal van de joodse bewoners van het pand Voorstraat 14A, die in oktober 1942 uit hun huis zijn weggevoerd. De familie Levie bestond uit een vader, moeder, twee jonge kinderen en een oma. Henk probeerde zich, hardop denkend, voor te stellen hoe dat gegaan moet zijn. ‘De hond van de familie mocht niet mee en moet ’s avonds jankend rond het huis hebben gelopen omdat niemand hem binnenliet. De leden van het gezin werden afgevoerd, maar de hond mocht blijven. Kun je je dat indenken?’

Aan Anne en Tygo vroeg Henk: ‘Stel je eens voor hoe het zou zijn als van de ene op de andere dag je buurmeisje of -jongen op school er niet meer is. Dat is toch vreselijk.

De vrouwen uit het gezin Levie werden bij aankomst in Auschwitz direct vergast en de mannen kwamen een jaar later door uitputting om het leven.

Anne en Tygo maken deel uit van Ubi Caritas, een groep leerlingen die zich op Scala Molenwatering inzet voor de maatschappij in de breedste zin van het woord. Iets betekenen voor de ander is een van de kernwaarden van Scala Molenwatering. Ubi Caritas geeft daar handen en voeten aan.

Meer informatie: https://scalamw.penta.nl/

14-stolperstein1.jpg#asset:121914-stolperstein2.jpg#asset:1220