Het stadsnatuurgebied Essenburgpark is 900 meter lang en 100 meter breed. Het ligt tussen de Essenburgsingel en de spoorlijn, de Mevlanamoskee en de Diergaardetunnel. Ook de Spoortuin aan de overkant van de Diergaardetunnel hoort erbij.

Eigen ingang
Een van de drie ingangen ligt op het grondgebied van het Marnix Gymnasium. De school heeft het beheer van een deel van de grond naast het sportveld afgestaan aan dit buurtinitiatief met de voorwaarde dat ze een eigen ingang tot het park zou krijgen.

Rector Yolande de Beer vertelt: ‘Die ingang wordt ook gebruikt: leerlingen krijgen biologieles in het park, en het team wandelt er wel eens. Zo hebben we begin vorig schooljaar in duo’s door het park gelopen om inspiratie op te doen voor ons nieuwe schoolplan.’

Wilde weide
Het park is een gevarieerd wandelgebied, dat verschillende soorten tuinen bevat, waaronder een pluktuin en een educatieve tuin. Bezoekers kunnen wandelen over de oude spoordijk, door het elzenbos en over de wilde weide direct naast het Marnix Gymnasium. De hekken zijn elke dag open tussen 8 uur ‘s ochtends en 18.00 uur ‘avonds.

De buurtbewoners onderhouden en verbeteren het park, samen met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam. Dit najaar wordt er een buitenklas aangelegd, samen met het Marnix Gymnasium en de Top Academie. Dit is een kleine arena met kastanjehouten banken, waar buitenles gegeven kan worden.

Meer informatie: www.essenburgpark.nl