Doel: kostenbesparing en meer efficiency. Het Comenius College ging als eerste ‘in retransitie’.

Op donderdag 2 juli is de retransitie van de ICT-infrastructuur van het Comenius College gestart. Dat houdt in dat de ICT-diensten bij outsourcingspartner Capgemini verplaatst zijn naar de gezamenlijke ICT-infrastructuur van CVO. Deze overstap kostte maanden van voorbereiding door de afdeling ICT en de afdeling HuFa (Huisvesting & Facilitair) van de Shared Service Organisatie (SSO) van CVO.

Laptop inleveren
Voor de medewerkers was deze verhuizing van de ICT-diensten duidelijk merkbaar doordat ze hun laptops tijdelijk moesten inleveren. De laptops werden namelijk van nieuwe software voorzien – software die ervoor moet zorgen dat de laptop in verbinding staat met het nieuwe netwerk van de school.

Op 2 juli had een eerste groep medewerkers daar de gelegenheid voor. Zij konden hun laptop inleveren bij een speciaal coronaproof ingericht innamepunt op de Comeniusvestiging aan de Lijstersingel 10 in Capelle aan den IJssel.

Deze eerste groep medewerkers bestond uit roostermakers, administratief medewerkers, medewerkers boekenfonds/leermiddelen en directieleden. Ze kregen bij het inleveren van hun laptop tijdelijk een vervangende laptop, zodat zij hun werk konden blijven uitvoeren.

Vanaf 9 juli werden ook de laptops van alle andere medewerkers ingenomen en in speciale sealbags verpakt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zij konden terecht op een speciaal – eveneens coronaproof – ingericht inleverpunt op de eigen vestiging.

Keihard gewerkt
Op 10 juli ging de daadwerkelijke retransitie van start met het verbreken van bestaande verbindingen met Capgemini en het activeren van de nieuwe CVO-omgeving voor het Comenius College. Vervolgens heeft een grote groep in- en externe medewerkers het hele weekend keihard gewerkt om alles om te zetten naar de nieuwe infrastructuur. Zo zijn er 240 nieuwe wifi-accesspoints en 31 nieuwe switches opgehangen en in totaal 1.800 patchkabels vervangen op de verschillende locaties. Alle laptops en computers, in totaal 1.065, zijn opnieuw geïnstalleerd.

Vervolgens werden op maandag 13 juli de eigen laptops van de eerste selecte groep medewerkers weer uitgereikt bij het uitgiftepunt, en op donderdag 16 juli en vrijdag 17 juli de laptops aan de andere medewerkers.

Tot slot was het tijd voor koffie met gebak en een woord van dank aan iedereen die deze retransitie mogelijk heeft gemaakt.

Ook de andere CVO-scholen
Tot en met de zomervakantie van 2021 volgen de andere CVO-scholen. Het resultaat van dit project is dat de serviceverlening en het beheer van ICT-diensten van alle scholen zijn ondergebracht bij de SSO-afdeling ICT. Zo kan de SSO de scholen beter ondersteunen en zo sluiten de continuïteit en de bereikbaarheid van de ICT-diensten beter aan op de behoeften en wensen van de scholen.