Expeditie Digitaal is een inspiratietour over digitale geletterdheid in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. In november gaat een tweede expeditie van start.

De groep die deelnam aan de eerste expeditie bestond uit zo’n vijftien schoolleiders, onder wie Erik Roth en Yvette de Reuver van Accent Praktijkonderwijs Capelle en Mark van Burgel van Comenius Krimpen. Zij volgden sinds februari van dit jaar vier expertbijeenkomsten van Expeditie Digitaal. De startbijeenkomst was een inspirerende sessie op de IT Campus met filosoof en publicist Hans Schnitzler.

Plan van Aanpak
Daarna heeft Accent zelf interne bijeenkomsten georganiseerd. Vertegenwoordigers van de vier Accentscholen en de twee VSO-scholen vormden een werkgroep om verder te komen met het onderwerp digitalisering.

SLO stuurde een lange vragenlijst die de scholen onder meer verder hielp bij het opstellen van het Plan van Aanpak Digitale Geletterdheid. Accent heeft ervoor gekozen om niet alleen bezig te gaan met een leerlijn digitale geletterdheid, maar ook met digitalisering binnen de school, een digitaal portfolio en digitale communicatiemiddelen. Er wordt zelfs gekeken naar een veilige leeromgeving voor Virtual Reality. Met behulp van VR en een simulator zouden leerlingen bijvoorbeeld het certificaat voor het rijden met een vorkheftruck kunnen behalen. Daarmee worden hun baankansen groter, bijvoorbeeld bij distributiecentra van webshops.

De werkgroep inventariseert waaraan elke school behoefte heeft en ook wat er op de markt is. Als alles volgens plan verloopt, voeren Accent en de VSO-scholen halverwege 2021 een aantal pilots uit met nieuwe digitale leermiddelen. ‘Wie weet lopen we over twee jaar voorop!’, zegt Yvette de Reuver, die betrokken is bij de Expeditie.

Geef je op voor de tweede Expeditie
Enthousiast geworden om ook op jouw school aan de slag te gaan met digitalisering? Bekijk de kick-off-webinar die op 6 oktober is gehouden, en meld je school vóór 1 november aan via deze link.

Wat is Expeditie Digitaal?
Expeditie Digitaal is een unieke inspiratietour, die wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam, IT Campus Rotterdam en de Rotterdamse schoolbesturen, in samenwerking met Kennisnet en SLO. O21 onderwijsadvies ondersteunt het traject, zodat deelnemende scholen aan de slag gaan met een goed plan van aanpak.

Meer informatie: onderwijs010.nl

6-Expeditie-Digitaal.jpg#asset:1619