Meer dan honderd leerlingen uit groep 8 doen eraan mee. De verwachting is dat velen van hen ook voor het Zuider Gymnasium kiezen.

Het Pregymnasium is bedoeld voor leerlingen uit groep 8 die op hun basisschool uitdaging missen en hierdoor minder gemotiveerd raken om naar school te gaan.

In 2011 werd het Pregymnasium voor het eerst aangeboden aan een kleine groep leerlingen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een begrip in Rotterdam-Zuid en omstreken, met ieder jaar meer deelnemers. Dit schooljaar nemen er meer dan honderd leerlingen aan deel.

De deelnemers volgen iedere donderdag een uitdagend en innovatief programma vol workshops en lessen. Deze worden gegeven door eigen docenten van het Zuider Gymnasium, maar ook door externe workshopgevers van onder andere de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en Unilever. Op de startdag was er bijvoorbeeld een workshop Crime Scene Investigation waarbij de leerlingen als een detective echt forensisch onderzoek deden met de microscoop.

Sprintklas
Vanaf april biedt het Pregymnasium bovendien de Sprintklas, waarin de leerlingen een middelbareschoolvak kiezen en hierin lessen volgen. Sprintklassers kunnen zo al eerder dan anderen voelen hoe het is om brugklasleerling te zijn. Ook kunnen ze na hun start op het Zuider Gymnasium het gekozen vak versneld doorlopen en afronden.

Door het Pregymnasium kiezen veel leerlingen het Zuider Gymnasium als hun middelbare school, bijvoorbeeld de huidige derdeklassers Malena en Yanira. Zij vertellen zelf wat het Pregymnasium voor hen heeft betekend:

Malena (rechts, foto boven): ‘Door de Sprintklas wiskunde heb ik direct kunnen versnellen op de middelbare school! Het Pregymnasium gaf een enorm goed beeld. Zo werd ik in groep 8 hier al goed op voorbereid.’

Yanira: ‘Bij het Pregymnasium heb ik veel uitdaging in de lessen gevonden, bijvoorbeeld bij de lessen architectuur en de trip naar de Erasmus Universiteit!’

Meer informatie: www.zuidergymnasium.nl/pregymnasium

14-Zuider-Gymnasium.jpg#asset:1631